ČADEK CÍLÍ NA PARDUBICE, ELISCHER OVLÁDL VETERÁNY

ČADEK CÍLÍ NA PARDUBICE, ELISCHER OVLÁDL VETERÁNY

ČADEK CÍLÍ NA PARDUBICE, ELISCHER OVLÁDL VETERÁNY

 Na pražském půlmaratónu zářili naši běžci. Ondra Čadek se v elitní konkurenci afrických běžců umístil na 29. místě.  Ivan Elischer vyhrál skvělým časem 1:21:43 závod veteránů v kategorii do 55 let a v celkovém pořadí byl na výborném 163. místě.

V následujícím rozhovoru jsme vyzpovídali Ondru Čadka, který nám prozradil podrobnosti pražského startu a přidal plány pro blížící se mistrovství republiky, které budou hostit Pardubice.

Jak hodnotíš svůj výkon, čas a průběh trati, kde jsi měl největší krizi?

 Zaběhl jsem sice osobák, ale výkon hodnotím spíše jako průměrný. Před závodem a dokonce ještě v polovině trati jsem věřil, že budu atakovat čas 1:10. Držel jsem se ve skupině s Evou Vrabcovou, která běžela ještě na dvanáctém kilometru na čas okolo 1:11. Řekl jsem si, že buď beru vše nebo nic. Proto jsem jim poodběhl, ale na šestnáctém kilometru mě dotáhli, a to už jsem cítil, že je zle. Navíc se mi udělal nepříjemný puchýř a závěr závodu jsem si tedy spíše protrpěl.

Bylo složité se na startu srovnat s velkým počtem startujících?

 Nejchaotičtější situace byla v technickém zázemí, kde se téměř nedalo hnout. Cítil jsem se tam jak v obrovském mraveništi. Ve startovních koridorech už probíhalo vše hladce, byl jsem tam včas a našel si vyhovující startovní pozici hned za elitními běžci.

Chtěl si běžet na čas pod 1:10, proč se to tentokrát nepovedlo?

 Závod se mi povedlo rozběhnout dle plánu po 3:20/km a měl jsem i štěstí, že jsem neběžel sám. První kilometry celkem pohodově utíkaly, avšak v druhé polovině trati už to nebylo ono. Jakmile jsem se rozhodl běžet rychleji na vlastní pěst, abych se vešel do vysněného času, začaly mi znatelně docházet síly. Těžko říct, zda za to mohou více puchýře či pražská dlažba a tunely, ale oboje mi bylo dost nepříjemné.

Co budeš dělat příštích čtrnáct dní, abys vyladil na mistrovství ČR v Pardubicích?

 Dva týdny nejsou ani moc, ani málo. Takže to nesmím nechat náhodě a začít ihned s regenerací, která bude ve znamení pomalých klusů a určitě musím zajít alespoň dvakrát na bazén, popřípadě na masáž. Stihnu maximálně dva vylaďovací tréninky, avšak nic náročného to rozhodně nebude.

S jakým cílem budeš vstupovat do pardubického půlmaratónu, jak se případně poučíš z pražského startu?

 Jelikož jsme s trenérem přesvědčení, že mám daleko na víc, musím to už v Pardubicích ukázat. Takže zní to jednoduše, provést prevenci puchýřů a od šestnáctého kilometru do toho šlápnout, protože půlmaratón se rozhoduje právě na poslední pětce!

FOTO RUNCZECH.COM

prp5

prp6

prp7